איך קונים מניות
רוצה ללמוד לסחור בשוק ההון? למד תחילה מהי מניה, איך קונים ומוכרים מניות מה הן עלויות המסחר, איפה הכי כדאי לפתוח חשבון השקעות, והכי חשוב – למד איך לבחור נייר ערך שרק עולה בטווח של שנים.
מהי מניה
מניה היא נייר ערך המקנה למחזיק בו אחוז מסוים מהחברה. קניית מניה הופכת את הקונה לשותף בחברה. לדוגמה: נניח שקנינו 5 מניות מחברה בעלת 100 מניות. אנו מחזיקים 5% ממניות החברה, יהיה לנו כוח הצבעה ונקבל דיבידנדים של 5%.
סוגי משקיעים
ישנם שני סוגים עיקריים של משקיעים: לטווח קצר וארוך. משקיע לטווח קצר – קונה מניות לטווח של ימים או שבועות. משקיע לטווח ארוך – קונה מניות לטווח של חודשים או שנים.
כדאי לדעת: בטווח הקצר שערי המניות נוטים להיות תנודתיים, מה שמגדיל את הסיכון להפסד למשקיע בטווח הקצר ומגדיל את הסיכוי לרווח למשקיע בטווח הארוך.
איך נקבע מחיר מניה
כמו שמחירם של פירות וירקות נקבע לפי ביקוש והיצע, כך נקבע מחיר מניה. ככל שיהיה יותר ביקוש למניה, המחיר שלה יעלה. באופן דומה, אם לא יהיה ביקוש למניה, המחיר יֵרד. מחיר המניה מושפע מהתפתחות החברה, מדוחות רווח והפסד, מביקוש והיצע למוצרים של החברה, ממשקיעים ומגורמים “זרים” המשפיעים על השוק. בטווח הארוך, מחיר המניה נגזר משווי החברה.
שער המניה נקוב באגורות. לדוגמה: אם שער מניית טבע הוא 3,580 מחיר כל מניה הוא 35 שקל ו-80 אגורות.
היכן נסחרות מניות
מניות נסחרות בבורסה, שלמעשה מתווכת בין קונים למוכרים במגוון רחב של סחורות: מניות, אופציות, איגרות חוב, קרנות סל ועוד.
איך קונים ומוכרים מניות
קנייה או מכירה של מניות מתבצעות באמצעות חבר בורסה המורשה לסחור בבורסה. לכן תחילה יש לפתוח חשבון בבנק או בבית השקעות. מומלץ לבדוק באתר הבורסה את רשימת חברי הבורסה ולפתוח חשבון השקעות בבנק או אצל ברוקר מורשה בלבד!
המסחר במניות מתבצע בבורסה באופן ממוחשב. הקונה או המוכר מעבירים בקשה דרך חבר בורסה, שמעביר באמצעות מערכת מסחר את הוראת הקנייה או המכירה למחשבי הבורסה. לכל בקשה של קנייה או מכירה של מניה יש ארבעה מרכיבים.
- שם המניה או מספר הנייר – מומלץ להוסיף את שם המניה שאני רוצה לקנות לרשימת המעקב שלי, כך שברגע הקנייה אני פשוט לוחץ על הנייר ומבצע את ההוראה על הנייר עצמו.
- סוג הוראה – קנייה או מכירה
- מספר המניות – ניתן לרשום את מספר המניות או את סכום הכסף שבו אני רוצה לקנות.
- מחיר – המחיר שאני מוכן לשלם על מנת לבצע את העסקה. חובה להגביל את שער הקנייה.
מזל טוב! קנית מניה! עכשיו עליך להמתין בסבלנות עד שהמניה תעלה על מנת למכור אותה ברווח. אני מקווה בשבילך שעשית שיעורי בית ובדקת איזו מניה כדאי לקנות והאם היא שווה את המחיר הנוכחי. כדאי שתפנים – כמו שיש לך סיכוי להרוויח, קיים סיכוי שתפסיד! לכן אני אישית ממליץ לך לקנות מדדים מובילים שבטווח הארוך רק עולים!
עלויות מסחר במניות
על כל פעולה של קנייה ומכירה של מניות בבורסה בישראל יש עמלה, בהתאם לברוקר שבאמצעותו התבצעה הפעולה. רוב הבנקים גובים בין 0.2% ל-0.25% משווי העסקה. רוב בתי ההשקעות גובים עמלה של כ-0.1%. בשוק האמריקאי יש עמלת מינימום של 2.5$ או סנט למניה בודדת – הגבוהה מבין השניים. בנוסף, יש עמלת אחזקה שנגזרת משווי תיק ההשקעות. ברוב הבנקים עמלת אחזקה היא בין 0.3% ל-1% בשנה! ברוב בתי ההשקעות גובים כ-20 שקל כל חודש. גודל תיק ההשקעות שלך וכושר המיקוח שלך יכולים להשפיע על גובה העמלות שתשלם.
ההמלצה של מור קורן – לפתוח חשבון השקעות ולסחור באמצעות ברוקר מורשה בלבד שגובה עמלות נמוכות.